Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Varför ska jag spara saker?

Ställer mig frågan Varför ska jag spara saker? Det är enormt befriande att sälja näst intill allt vi äger. Saker har ingen betydelse, har egentligen aldrig haft det för mig om jag tänker efter. Funktioner däremot det gillar jag!

Jag har ju tidigare berättat att vi säljer alla våra grejer och den processen är inne i ett intensivt skede just nu. Och det får mig att fundera kring de där sakerna som jag vill spara, eller förut tänkte att jag ville spara. Jag vänder på frågan igen och funderar på varför ska jag spara något över huvudtaget.

Det finns saker som jag tycker väldigt, väldigt mycket om. Saker som får mig att tänka på en viss person. Saker som frammanar viktiga tankar. Det är vissa skulpturer, några få tavlor, ett par arvegods och fotografier som inte är digitaliserade. Och våra företags bokföring 7 år bakåt i tiden. Detta är sådant som kommer sparas. Det står i kartonger och kommer bevaras i någons förråd.

Så det är bra, det är ok. Jag (vi!) kommer spara saker. Men det kommer rymmas i några få kartonger.

Framtida boende då?

Ska vi stå helt tomhänta när vi en dag i framtiden kanske skaffar oss en annan bostad än husbilen? Ska vi då bara ha några få kartonger med lite fotografier och en ärvd piedestal att ställa in i boendet. Ja varför inte?

Vi kanske bosätter oss i en möblerad lägenhet i Amsterdam eller vi kanske köper en takvåning i Spanien, varför då frakta saker från Sverige som bara stått och tagit plats i ett förråd. Vi kanske köper en gård i Skåne eller en villa i Halmstad? Det finns ju loppmarknader, affärer  och Facebook-grupper där också. Så det ordnar sig nog, det är jag övertygad om. Saker finns det alldeles för mycket av på jordklotet så det finns säkert kvar några till oss om den dagen blir aktuell.

Varför ska jag spara julgranskartongen?

Julen är ofta under diskussion i den här familjen då jag älskar jul och Roger inte har något förhållande till den. I går hittade han julgranskartongen i källaren. Alla andra julsaker har vi sålt (more or less). Vi har inte haft någon julgran på ett par år så den kartongen var väl gömd, tills igår. ”Då sparar vi den” sa jag till Roger – den går ju inte att sälja nu efter jul i alla fall. Men idag när jag vaknade så frågade jag mig själv – varför ska jag spara den?

I kartongen finns fina röda kulor i flera varianter och storlekar, två olika julgransmattor, många olika guldiga julgransdekorationer jag tycker väldigt mycket om och den mest pålitliga julgransbelysningen (aldrig bytt en lampa och vi har haft den i 20 år). Det är en full flyttkartong med kärlek skulle jag vilja säga.

Men ändå så tänker jag att det ju bara är saker. Saker som kan ersättas med andra saker om jag sätter upp en julgran igen. Jag kanske hittar andra fina saker att ha i julgranen. Nästa gång jag eventuellt skaffar en julgran har jag kanske helt andra önskemål om vad som ska hänga i granen. Oavsett så är det bara prylar!

Idag lägger jag ut hela kartongen till försäljning och hoppas att någon annan kan finna stor glädje i de sakerna som jag själv älskat så.

Ett enkelt beslut, till slut!

Funderar du ibland på varför du äger en viss pryl?

Bilden fotade jag hemma hos svärmor, så det är inte mina saker på bilden.

6 kommentarer
 • Jeanette
  9 januari, 2018

  Det känns bra att bli av med saker jag inte använda. Efter jag har läst ditt blogg inlägg funderade jag vill jag bara ha några kartonger. Nej, jag vill inte bli av med mina böcker. Över 100 kartonger med böcker en vill jag ha i mitt eget bibliotek.

  • webbtanten
   9 januari, 2018

   Oj vad många böcker! Jag har flera högar du kan få av mig :) Bara att komma och hämta i Alingsås!

 • Charlotte
  9 januari, 2018

  Så tänkvärt och intressant! Ibland behöver man bara göra sig av med saker.

  • webbtanten
   9 januari, 2018

   Eller hur :)

 • Kors och Tvärs
  11 januari, 2018

  Det är allt lite svårt det där. För ett par år sedan sålde vi både fjällhus och villa. Vi ”kompaktade” 140 kvm villa till 77 kvm lägenhet. Då blir det en hel del saker som inte får följa med, men källarförrådet blev ändå knökfullt. Nu har vi börjat röja i förrådet….
  Jag har ju provat att bo, månadsvis, i husbilen men det kände jag att det blev fel. Det blev för mycket vardag. Upp och iväg till jobbet etc. Husbilen blev inte den härliga feeling och frihet som den tidigare varit. Då var det väldigt skönt att flytta in vardagen i lägenhet. Och husbilen blev snart återigen vår oas i tillvaron. Jag skulle tro att det blir annorlunda när vi slutar jobba – då kommer vi ju att ta dagen som den kommer och inte vara styrda efter klocka och måsten.

  • webbtanten
   11 januari, 2018

   Ja att göra sig av med prylar är en process. Hur lång tid den tar är ju väldigt individuellt. Jag gillar röj :) Hur vi trivs att bo i husbilen får tiden utvisa :) Om det inte är vår grej så tar vi nya beslut. Inte mer med det. Men vi kan (och vill inte) behålla lägenheten utifall om att… Har skrivit om det tidigare här https://webbtanten.se/salja-allt-och-flytta-in-i-husbilen/.

Eller vad tycker du?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *