just nu

Just nu – Now – vad jag gör just nu

Äntligen gjort en Just Nu – sida på Webbtanten! När man kommer till en blogg första gången och läser något intressant söker jag alltid upp ”Om”-sidan för att lära känna personen lite mer. För att få ett sammanhang. Men det är inte alltid den sidan ger mig en bild av var personen befinner sig just nu.

Vad är en Just Nu sida?

En Now-page, eller Just Nu – sida som vi kallar det i Sverige, är en sammanfattning av var man befinner sig i livet just nu. Den fyller en riktigt bra funktion särskilt på bloggar tycker jag. Jag läser sällan alla inlägg i en blogg. Och det gör att jag inte alltid förstår sammanhanget för blogginläggen jag läser. Att då kunna gå till en sida med en tydlig översikt på läget här och nu underlättar jättemycket. Om-sidan har jag redan läst för längesen och jag har redan full koll på vem avsändaren på bloggen är.

Är man som jag väldigt förändringsbenägen tror jag det underlättar ännu mer för läsare och omgivning. Min sida med just-nu översikten kommer jag att uppdatera efterhand, när statusen är förändrad. Har även gjort en to-do för det så jag inte tappar bort det på vägen då det är en ny rutin för mig.

Jag hoppas och tror att min nya sida ska hjälpa till att visa den översikt som jag ibland tycker är svår att greppa hos andra bloggare.

Vad är skillnaden mot Om sidan?

Jag tycker att just nu-sidan är ett komplement till om-sidan. Om-sidan är en generell beskrivning av mig och bloggen. Jag skriver inte där var mitt fokus är här och nu utan mer att jag är mamma, webbproducent etc.

För att förtydliga hur jag resonerar kring de olika sidorna tar jag ett exempel:
Jag blir digital nomad i april 2018. På Om-sidan skriver jag inget om det, eftersom jag inte är en digital nomad än.  Men min blogg handlar ju en hel del om planeringen kring det och därför blir informationen på Just Nu-sidan viktig för läsare som kanske inte är här jämt. De vet vem jag är, vad jag jobbar med och att Webbtanten funnits i 10 år. Men de vet inte om att jag köpt husbil och ska bli digital nomad. De läser ett inlägg i bloggen, men fattar inte riktigt, de känner inte till våra beslut och våra förändringar. Genom Just Nu sidan möjliggör jag för mina läsare att snabbt få en överblick över där jag befinner mig just nu.

Hoppas det är tydligt för dig vad skillnaderna är mellan en om-sida och en just nu-sida. Annars kan du läsa mer på denna engelska sidan nownownow.com som drivs av Derek Sivers som jag fått uppfattningen om är en av de som startade detta Now-fenomenet :)

Har du en blogg men ingen Just Nu-sida så kanske du oxå vill göra en?

Uppdaterade och ändrade även min Om-sida

När jag ändå var igång så ändrade jag layout och innehåll på min Om-sida. Det är en viktig sida för att nya besökare ska lära känna mig och förstå vem jag är. Om-sidan är ofta en sida som avgör ifall en besökare återkommer eller inte.

Så har du ingen Om-sida så rekommenderar jag att du gör den före Just Nu sidan.

8 reaktioner till “Just nu – Now – vad jag gör just nu”

  1. Vilken fiffig idé att göra en just nu sida och se det som något annat än OM. Själv ser jag på min blogg som ett onlinemagasin, med inriktning på lust, liv, relationer och sexualitet. Det är också där jag berättar om nya avsnitt i min podcast #100procentpodden och givetvis också om kurser och sånt…

    1. Ja det är en fiffig idé! Precis, blogginläggen är ju fördjupningar, berättelser och mer specificerat. Just Nu är en översikt. Man kan ju så klart även länka till fördjupande inlägg för de som vill läsa mer om just det man berättar på sin Just Nu. Det bästa är ju att man gör som man vill :)

  2. Smart med om just nu sida! Precis som du så brukar jag alltid läsa om mig sidan på ny bloggar och det är ju så tråkigt om man känner att den är väldigt ouppdaterad!

    1. Ja eller för generell vilket jag tycker den oftast är. Hoppas du gillar min just-nu och att du gör en själv :)

Kommentarer inaktiverade.