Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vilka försäkringar krävs som nomad & finns det man behöver?

Det är en djungel med vilka försäkringar man ska teckna i vanliga fall. Vilket bolag ska man välja och vilka villkor gäller för respektive försäkringsbolag? Det är inte enklare när man ska leva och bo i en husbil och dessutom vara utomlands halva året. 

Vi har behov av sjuk-/olycksfallsförsäkring, reseförsäkring för ett halvår utomlands, husbilsförsäkring, försäkning för lösöre i husbil samt för det lösöre vi sparar i kartonger i förråd. Vi har inga åsikter om vilket bolag vi väljer, men vi kan inte välja och vraka för det gäller att hitta försäkringsbolag som faktiskt erbjuder det vi behöver. Hela försäkringssystemet verkar bygga på att man har en hemförsäkring, men ingen vill försäkra en husbil som ett hem.

Husbilsförsäkring

Att försäkra husbilen är det minsta problemet, men det finns faktiskt försäkringsbolag som inte åtar sig att försäkra den. Vi behöver ägna lite tid att lusläsa villkor och jämföra kostnader, självrisker och ersättningar. Här är det viktigt att vi får med assistansservice och en bra lösning för vart vi ska ta vägen ifall bilen (vårt hem) ska in på verkstad i några dagar, i värsta fall veckor.

Lösöresförsäkring – hemförsäkring

För att försäkra lösöret i kartonger behövs en hemförsäkring, men eftersom vårt hem är i husbilen verkar det vara ett litet dilemma. Ingen vill försäkra husbilen som ett hem. Vår folkbokföringsadress kommer vara där det redan finns en hemförsäkring. Vissa försäkringsbolag tillåter inte att våra saker ingår i den försäkringen. Andra försäkringsbolag tillåter inte att vi tecknar en tilläggsförsäkring för våra saker i en annans hem. Vi har inte utrett detta klart än, men det är något vi håller på med.

Reseförsäkring 180 dgr utomlands

Det stora problemet med hemförsäkring är att vi behöver reseskydd som är längre än de traditionella 45 dgr, eftersom vi ska vara utomlands i typ 180 dagar. Husbilsklubben har ett samarbete med Folksam och de har en försäkring som inkluderar husbilen och reseförsäkring. Dock krävs att man då har hemförsäkringen där också, och frågan nu är om vi kan få en hemförsäkring för ett förråd bara. IF ska tydligen ha något liknande, så ska kolla upp det.

Det är också viktigt att vi får klarhet i om reseförsäkringen är kopplad till SOS International, vilket tydligen ska vara väldigt viktigt. Hur gäller försäkringen om vi båda behöver sätta oss på ett flyg hem för att anhörig blivit sjuk är också något vi måste få klarhet i. Samt så klart hemtransport om vi själva blir långvarigt sjuka.

Olycksfall och sjukförsäkring

Vi måste också kolla upp hur våra försäkringar vi har via våra arbetsplatser fungerar. Gäller min oavsett om jag är i Sverige el. utomlands? Hur gäller Rogers när han är tjänstledig? Hur tecknar man ev. tilläggsförsäkringar. Våra livförsäkringar måste väl ändå gälla oavsett var vi befinner oss – men lika bra att kolla de villkoren också!

Tänk att det ska vara så krångligt med såna här praktiska saker bara för att man inte har sitt hem i en fastighet och att man, ve och fasa, vill resa utanför Sveriges gränser under längre period än 45 dgr. Men vi ger oss inte – vi ska hitta en lösning!

 

 

6 kommentarer
 • Charlotte
  2 december, 2017

  Vad bra att du samlar info om detta. Kanske går det också att avkrångla något?

  • webbtanten
   3 december, 2017

   Ja vi hoppas att det blir krångligt än vad vi hittills erfarit.

 • Chaly Danckwardt
  3 december, 2017

  Mycket viktigt med försäkring. Skriv gärna ett inlägg när du hittat svar på dina frågor! :)

  • webbtanten
   3 december, 2017

   Ja det är viktigt att det blir rätt. Ja, det är nog läge att skriva ett inlägg när vi vet mer.

 • Kristina
  3 december, 2017

  Intressant. Samhället är uppenbarligen uppbyggt för ett visst levnadssätt. Ska bli intressant höra vad ni hittar för något till slut

  • webbtanten
   4 december, 2017

   Ja så är det verkligen. Vi hoppas och tror vi hittar en lösning!

Eller vad tycker du?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *