Få bättre sökträffar på Google

Att få bättre sökträffar på Google är något alla med en egen sajt eller blogg borde vara intresserad av. Det finns många sätt att påverka sin sökplacering. En av dem är att internlänka. Det betyder att du på en sida eller ett blogginlägg länkar till ett annat blogginlägg eller sida på din egen hemsida.

När du skriver ett blogginlägg berör du säkert något du tidigare berättat om, länka då till det gamla inlägget när du skriver det nya inlägget. Det påverkar inte bara din sökmotoroptimering utan underlättar även för dina läsare att förstå vad du syftar på och det gör besökaren mer bekväm på din blogg. Då är chansen större att besökaren återkommer.

För att skapa ännu fler interna länkar kan man koppla på ett plugin som hanterar ”relaterade inlägg”. Webbtanten använder det. De länkarna finns under rubriken ”Läs gärna också” längst ner i varje inlägg. De inlägg som dyker upp där som internlänkar har samma etikett som det inlägget de finns på.

Det här inlägget t.ex. är etiketterat med ”wordpress” och ”plugin” och ”seo”. Länkarna som finns under ”Läs gärna också” hjälper besökaren att hitta liknande inlägg om just de ämnena som de kanske också vill läsa.

Det finns många plugin med den här funktionen. Nedan hittar du tre olika plugin som hjälper dig med att få fram relaterade inlägg.

WordPress Related Posts

YARPP

Efficient Related Posts – Detta använder Webbtanten

Glöm inte att tagga (ge etiketter) inläggen och sedan återanvända de taggar du tidigare använt.

Använder du ett plugin redan? Vilket? Berätta gärna om dina erfarenheter i en kommentar.

Tacksam om du klickar på en knapp så att fler kan hitta inlägget.

10 reaktioner till “Få bättre sökträffar på Google”

 1. Hej webbtanten!

  Jag använder YARPP och LinkWithin. Det jag gillar med LinkWithin (och orsaken till att jag använder det) är att det ger en rad med små snygga bilder. Det passar alltså utmärkt på en blogg med mycket bilder (det ser däremot för gräsligt ut om man inte har en bild till inlägget).

  Däremot är träffsäkerheten på LinkWithin halvdan. Ibland funkar det perfekt, t ex om jag skrivit tre tidigare inlägg med rubriken ”vårtecken” så kommer de upp under ”vårtecken”. Men ibland känns det helt random vilka inlägg som dyker upp.

  YARPP är å andra sidan väldigt träffsäkert, så länge man använder etiketter flitigt. Men lite tråkigare. Jag har sett att folk som kan koda själva lyckas fixa till egna varianter.

  Varför använder du efficent related posts, vad är fördelen med det?

  1. Hej Chefstomaten!
   Tack för din kommentar och tips! Jag gillar snabbheten i EP och dessutom tycker jag det är snyggt och träffsäkert. Bilder är inte aktuellt för Webbtanten men som du säger så är det väldigt bra på bildrika bloggar.

    1. Nu har jag provat (lite hastigt) och EF åkte ut igen.

     Snabbheten kunde jag inte testa. Snyggt blev det men en fördel med YARPP (som jag hade sedan tidigare) är att när det inte finns något liknande, då lämnas fältet tomt. YARPP visar också upp till 5 poster, inte 5 poster så har man bara skrivit 2 om samma sak så visas bara 2.

     (Det där med maxantalet kan man ju ställa in).

    1. Det var så lite så… Du är varmt välkommen att komma med liknande rättelser på mina sidor!

     Det verkar för övrigt funka med mejlen när det kommer nya kommentarer. Vilket plug-in använde du?

Kommentarer inaktiverade.