Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Budget för 2018 & kassabok för husbilslivet

Den slutgiltiga kalkylen för livet i husbil är klar och budget för 2018 är gjord. Hur mycket pengar måste vi dra in för att kunna leva det liv vi vill leva 2018? Hur mycket behöver vi dra i för att kunna fortsätta leva likadant under 2019 om vi vill det? 

Månadssammanställning varje år

Jag har alltid varit intresserad av ekonomi, eller rättare sagt vår ekonomi. Och jag har faktiskt sedan 2001 gjort månadssammanställningar på våra månatliga inkomster och räkningar. Jag har inte fört kassabok och noterat ner varje daglig utgift, men jag har ett numbers-dokument (excel-liknande fast för Mac) där varje år har en flik och där varje månad har en kolumn. Alla utgifter vi haft som betalats med faktura/autogiro finns med i dokumentationen. Det är ett spännande dokument att titta tillbaka i.

Budget för 2018

I det dokumentet har jag aldrig tidigare gjort en budget. Men i fliken för 2018 har jag nu även en kolumn med årsbudget. I april flyttar vi in i husbilen och 2 maj överlämnar vi nycklarna för lägenheten till nya ägare och våra lån betalas. Jag har gjort beräkningar på vilka kostnader vi kommer ha under året, vilka som försvinner och vilka som tillkommer samt uppskattat vilka belopp de olika utgifterna kommer landa på över året.

Kostnader som försvinner

Hyra, räntor, amorteringar, TV-avgift är exempel på utgiftsrader som kommer vara tomma från maj 2018.

Nya kostnader

Husbilsförsäkring, bilskatt och ev. säsongsplats för husbilen när vi är i Sverige är kostnader som tillkommer

Kostnader som kvarstår

CSN, hemförsäkring, A-kassaavgifter, mobilabonnemang och vägskatter.

Daglig kassabok

Eftersom många utgifter är av helt ny karaktär kommer jag även börja föra kassabok när vi flyttar in i husbilen. Utgifter såsom mat, kläder, nöjen etc. får vi ju inte på faktura så det har jag inte med i månadssammanställningen. Men även de utgifterna kommer ju vara av annan karaktär framöver, så även för de utgifterna har jag gjort en budget för 2018.

Nya dagliga utgifter är diesel, gas och ställplatsavgifter. Men även mat, nöjen, hygien etc. kommer kassabokföras under 2018. Att analysera kostnaderna för att leva i husbil och för att på det viset ha underlag för framtida beslut i våra liv. Kommer dela med mig av mallar för både budget och kassabok längre fram, vill testa dokumenten först.

När jag ändå gör en typ av läggning kommer jag även logga ställplats, mätarställning, stad och land i samma dokument. Det kan ju även vara viktigt för analysen av kostnaderna.

Att varje kväll göra en liten sammanställning av vad vi spenderat och se hur vi ligger till gentemot budgeten hoppas jag ska bli ytterligare en sporre att hitta ett enklare sätt att leva. Att spendera mindre och njuta mer. Att leva mer spontant. Att kunna välja. Ännu mer. Frihet.

Gör du budget över din ekonomi? Vad loggar du och varför? 

15 kommentarer
 • Tess Mabon
  2 januari, 2018

  Jag gör idag ingen budget över min ekonomi.
  Dock är jag nyfiken på att se hur det kommer att bli framöver för dig/er i ert nya nomad-liv.

  • webbtanten
   2 januari, 2018

   Det kommer bli mer av detta längre fram :)

 • Vad spännande mål för 2018! Och väldigt viktigt med en budget för att det ska bli verklighet!! Lycka till!

  • webbtanten
   2 januari, 2018

   Ja det blir ett spännande 2018 för oss :) Tack!

 • eriksjos
  2 januari, 2018

  Blir spännande att följa. Vi försöker ha koll på både inkomster och utgifter. Detta har gjort att vi för tiotalet år sedan kunde gå ner till cirka halvtidsjobb för att ägna mer tid åt det vi ville: att vara ute i naturen och paddla kajak, cykla, odla, lufsa, skida osv.

  • webbtanten
   2 januari, 2018

   Tack! Det är ofta mindre utgifter (och inte högre inkomster) som ger mer frihet :) Roligt att höra att ni gör det ni vill!

 • Kors och Tvärs
  2 januari, 2018

  Spännande! Vi har stenkoll på ekonomin eftersom vi ser fram emot vårt liv som husbilsnomader :D

  • webbtanten
   2 januari, 2018

   Hade varit roligt att jämföra budgetar :)

   • Kors och Tvärs
    2 januari, 2018

    Vi får väl ta och träffas framåt sommaren och ta ett snack omkring det :D

    • webbtanten
     2 januari, 2018

     Låter som en bra plan!

 • Helena Roth
  2 januari, 2018

  Superduperspännande. Med nyordning även i mitt liv (skilsmässa och snart ensam ägare av huset) så står ekonomi, budget, kassaflöde högt på min lista av saker jag tycker är både spännande och viktiga att ta itu med under året. Så jag följer med nyfikenhet din ekonomiska resa framöver!

  • webbtanten
   2 januari, 2018

   Hoppas du gillar att se hur du kan påverka din ekonomi och din vardag – det gör iaf jag, och det underlättar när det känns nödvändigt också :) Och hoppas oxå din nyordning blir bra för alla parter!

 • Lena
  6 januari, 2018

  Så har jag äntligen fått tid att läsa i kapp din blogg Anna – jag förstår inte vart den här hösten tagit vägen. Vad spännande att bli husbilsnomad :). Vi drömde om husbil för några år sen, men det blev ett hus och en motorcykel istället. Kanske kommer husbilen när Man blir för äventyrlig för oss. Spännande med ditt bokprojekt också – jag har ju skrivit läroböcker, men tänker varje år att i år skall jag skriva skönlitteratur istället. Hittills har det inte blivit av, men kanske 2018? Vem vet! Skall i alla fall bli spännande att följa din process. Nu skall jag börja med att ta tag i bloggen, kanske flytta den till någon allmän sida så den blir synligare (har du förslag kanske), och åtminstone skriva mer där. Som ”bokuppvärmning” kanske. Och så skall jag damma av mina excelfiler – tack för påminnelsen, och en riktigt god fortsättning på 2018.

  • webbtanten
   6 januari, 2018

   Roligt att se dig här igen Lena! Tänker att det är så livet är, man gör olika saker i olika faser i livet. Kanske vi möts i Europa på en avlägsen väg i framtiden :) Ja boken är spännande, jag älskar själv att läsa romaner och det var det första jag lärde mig kring bokskrivandet – skriv något som du själv skulle vilja läsa, och då var det inte så svårt. Kriminalroman kunde det blivit också, men jag börjar med en roman. Om jag gillar det så vet man ju aldrig vart det kan ta vägen – fantasin är ju oändlig! Bloggen kan bli synlig oavsett var den ligger, känns onödigt att flytta den tänker jag. Du får jobba med sökmotoroptimeringen kanske! Önskar dig ett fint 2018!

   • Lena
    6 januari, 2018

    Tack Anna – på återseende <3

Eller vad tycker du?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *