Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 podcasts jag gärna lyssnar till

Podcasts, talprogram i radio och talböcker har inte riktigt varit min melodi. Jag har haft svårt att finna tillfällen då det passat att lyssna. Men tjusningen börjar så smått att komma till mig också. Sist på bollen troligen!

De här fem podcasts lyssnar jag gärna på! De står i rätt ordning dessutom, för den översta missar jag aldrig och den sista lyssnar jag på utvalda avsnitt.

Lyssnar numera gärna på podcasts när jag joggar, promenerar eller åker tåg. Då kan jag sätta i lurarna och bara försvinna in i det som berättas i hörlurarna.

Listan med podcasts jag gärna lyssnar till

Skäringer & Mannheimer

Som jag känner igen mig när jag lyssnar på Mia & Anna!

De bjuder verkligen in lyssnaren i sina liv och ofta sina innersta tankar. De pratar helt ocensurerat och öppet. Berättar om allt möjligt, de använder sina egna ord, som de ibland måste förtydliga för att man ska förstå, och allt är inte politiskt korrekt. Röskan är ett återkommande ord, till exempel.

Som du säkert gissat är det högt i tak och har man svårt för grövre ordval och raka rör så kanske man inte ska lyssna på Skäringer & Mannheimers podcast.

Penntricket

Denna relativt nya podcast ger mig nya insikter om vårt samhälle. En viktig ögonöppnare vad gäller patriarkatets grepp. Cissi och Natashja har en skön jargong, Cissi har inte kommit lika långt i sina feministiska strukturer som Natashja vilket gör att jag mer känner igen mig i Cissis frågor än i Natashjas svar. Men ju mer jag lyssnar desto mer inser jag hur stängd min dörr varit. Hur stor kunskapsbristen varit hos mig. Men jag lär mig. I varje avsnitt!

Gott Prat

Långa samtal om kommunikation, utveckling och meningen med livet. Maria Gustafsson är intervjuaren och hon låter människorna prata till punkt. Det är inte kändisas som intervjuas, Maria fokuserar på att intervjua intressanta människor. Jag har själv fått äran att bli intervjuad dessutom.

Sommar i P1

En klassiker med många riktigt bra innehåll. Känns oftast väldigt genuint när de som sommarpratar själva får bestämma vad de vill prata om. De sommarprat som etsat sig fast mest är Rickard Söderberg, Kjell Enhager och Sanna Nielsen. De har berört mig på olika sätt, men lika starkt alla tre.

Tack vare att alla sommar i p1 numera finns på podcast så lyssnar jag mer än jag gjorde tidigare när jag var tvungen att passa tiden kl. 13.

Värvet

Här finns det många program att välja bland! Närmare 300 avsnitt har Kristoffer Triumf spelat in med alla möjliga kändisar. Jag har lyssnat på kanske ett 30-tal, så jag har många kvar att lyssna till. Om det inte finns något att lyssna på av ovanstående poddar kan jag gå in till Värvet och ladda ner något avsnitt som verkar intressant.

För tre år sedan intervjuade jag Kristoffer – här kan du läsa hans svar om webben!

 

Vilka är dina favoritpodcasts? Tipsa mig!

14 kommentarer
 • Lina
  11 juli, 2017

  Tusen tack för lite nya tips Önskar dig en bra dag

  • webbtanten
   11 juli, 2017

   Tack detsamma!

 • Helena Roth
  11 juli, 2017

  Jag har bara lyssnat till Sommar och Värvet av de du tipsar om, så jag ska testa Penntricket och Gott Prat (Maria är en klok kvinna, henne tycker jag om och uppskattar mycket!). Börjar med ditt avsnitt. :-)

  Jag lyssnar oerhört mycket på podcasts (utom när jag joggar, då har jag musik på), och om du säker på podcast på både min svenska och min engelska blogg hittar du massa tips. Jag lyssnar mest till engelska poddar, och On Being är min absoluta favorit, alla kategorier. Men det finns många andra tips där också!

  • webbtanten
   11 juli, 2017

   Åh tack Helena, ska genast in och söka efter dina podtips! Hoppas du gillar nåt av mina tips och Maria är alltid en säker källa till inspiration :)

 • Ewa
  11 juli, 2017

  Jag har lyssnat mycket på Rättegångspodden och Spår, lite som deckare fast på riktigt. Sen är jag ett stort fan av P3 dokumentär

  • webbtanten
   11 juli, 2017

   Åh så spännande Ewa! De ska jag testa, älskar ju deckare! Tack

   • Ewa
    11 juli, 2017

    Det var Spårs granskning av Kalamarksmordet som gjorde att Kaj Linna fick resning och sedan friades

 • Lisa
  11 juli, 2017

  Hej Anna!

  Jag har varit dålig på att lyssna på poddar, har ju mina älskade ljudböcker. Men en som etsade sig fast för några år sedan var sommarprataren Kristian Gidlund som tragiskt nog avled några månader efter sitt program. En annan var Anja Persson som jag minns med glädje. En nervös kvinna som talade från sitt hjärta. Jag läser Natashas blogg. Hon har lärt mig massor!
  Tack för dina tips.

  • webbtanten
   12 juli, 2017

   Ja både Kristians och Anjas sommarprat är också riktigt bra!

 • JUNITJEJ
  16 juli, 2017

  Vad kul att du också hade bloggat om dina favoritpoddar!

  • webbtanten
   16 juli, 2017

   Ja :) Vi är nog många som lyssnar på poddar mer under sommaren.

 • cecilia
  24 juli, 2017

  Precis vad jag behövde!!
  Tack för tipsen :)

  • webbtanten
   24 juli, 2017

   Hoppas du får många härliga timmar med bra lyssning!

 • […] Böcker läser jag faktiskt mest analogt, för jag får böcker av t.ex. svärmor. Men som komplement läser jag gärna e-böcker och jag brukar försöka lyssna på en och annan bok, men det är inte riktigt rätt format för mig. Poddar lyssnar jag däremot gärna på numera! […]